top of page
  • Evert Vierhout

Bouw circulaire Aquaponics container van start bij Oogst!

Het plan is er om het kweekprincipe Aquaponics in een zeecontainer op het Oogst terrein (Hengelo, Esrein) te realiseren en verder te onderzoeken en ontwikkelen in praktijk. Met de essentie om op een verantwoorde wijze lokaal, gezond, kwalitatief verse voeding (diverse groente+kruiden) te kweken d.m.v. een Recirculerend ♾️ en pro- microbiologisch proces.


Foto's: Indoor vertcial Aquaponics proto system by Vierhout Engineering - GT aquaZie voor een intro en meer info over dit onderwerp onderstaande url- links:


Afb. 3D CAD designs by Evert Vierhout - 40 FT container module

Afb. 3D CAD designs by Evert Vierhout - Aquaponics system internal container
Circulaire Circulariteit: Circulair bouwen en kweken!

Met dit proces en kweekprincipe wordt een bepaald water- en stikstof- kringloop beheerst d.m.v. biologie en diverse processen met bijhorende kennis en technieken. Het kan worden gezien als een efficiënte indoor bio moestuin i.c.m. vis (bijvoorbeeld voor dit project goudvis) waarin waterkringlopen en microbiologie aanwezig zijn en worden beheerst m.b.v. diverse processen en technieken.


♾️


Een onderdeel van de ontwikkeling is het ontwerpen, Circulair bouwen en procesmatig in praktijk brengen van een innovatief Aquaponics kweeksysteem, geplaatst in zeecontainers.

Het idee hiervoor is om diverse materialen en onderdelen te hergebruiken/'Up-cyclen' tot ‘indoor vertical farming grow systems’, zoals met 2e hands- IBC’s, Palletstellingen en Zeecontainers, isolatie en metaal+ houtwerken. Voor dit project worden opengewerkte IBC’s en plastic tonnen toegepast als diverse types plantenbakken, vistanks en biofilters. Voor diverse proces-installatietechnieken zullen nieuwe onderdelen worden toegepast.


Artworks Waterfall / Infinity: M.C. EsherSDG

Diverse maatschappelijke problemen en doelen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s), kunnen hiermee deels worden bereikt. Om iets bij te dragen voor de ontwikkeling van een betere wereld, de mens en toekomstige generaties.


Broedplaats

Oogst (Stichting Creatieve Broedplaats Twente) heeft een prachtig project en terrein neergezet. Daarin hebben ze veel werk inzitten, Respect! Naar mijn inziens is dit een fantastische herbestemming voor dit terrein en in (centrale) omgeving i.c.m. de historie.

Ik heb Oogst benaderd i.v.m. diverse interessante raakvlakken binnen de ambities en ontwikkelingen in de regio. De Hengelose locatie van Oogst is een zeer geschikte locatie om een Containerized Aquaponics prototype module te realiseren en demonstreren aan geïnteresseerden. Een aquaponics container project stond voor mij al langere tijd op de agenda.


Om met deze innovatie verder te kunnen ontwikkelen en groeien is samenwerking en investering benodigd op verschillende multidisciplinaire onderwerpen.De container!

Het plan heeft groen licht gekregen en er is in een wederzijds enthousiasme doorgepakt om een 40 FT container te plaatsen op het terrein van Oogst. Deze eerste container is geschonken aan Oogst door René Haafkes https://www.gebouw16.nl/ .

Mijn grote dank gaat uit naar hen voor het ter beschikking stellen van de locatie en container!

In opdracht van Vierhout Engineering en getransporteerd door Wessels en zn. met een vakkundig stukje stuurwerk met stuurtrailer (vanaf de voormalige locatie van de container) en het hijswerk, ook complimenten daarvoor!


De huidige locatie is gelegen op vaste (en vervuilde) puingrond van het vroegere en voormalige Stork. Daarop zijn als fundatie stevige klinkers geplaatst. Toegepast en hergebruikt van de vorige bestratingen vanuit de Hengelose binnenstad.


De container is volgens het typeplaatje in 1979 geproduceerd. De stalen box is verder een prima opknapper. Komende tijden zal ik o.a. wel het nodige slijp en laswerk hebben ;)Gezocht!
  • Er wordt nog gezocht naar sponsoring in bouwmaterialen vanuit bijvoorbeeld reststromen uit de bouw. Voor dit project is een doelstelling om zoveel mogelijk onderdelen en materialen toe te passen in de regel van Circulariteit.

  • Om hiermee te kunnen groeien is ook samenwerking op verschillende punten is benodigd. overige samenwerkingen, sponsoring, maatschappelijk/ sociaal, onderwijs?, coöperatieve (crowd)funding?, (B2B) verdienmodellen, Overige goede adviezen en eventueel ook praktische hulp is welkom.


Onderstaande materialen/onderdelen worden nog gezocht, voor de ombouw van deze 40 FT container. Een optie is n.t.b. sponsor vermelding / reclame o.i.d. op het project.


PV Zonsysteem

Geplaatst op container dak op frame onder hoek. Gekoppeld aan het net.

De panelen hoek t.o.v. zon (Z) is gewijzigd t.o.v. eerste ontwerp. Nieuwe optie is een O-W Opstelling.

Optioneel werken met batterij opslag voor een zelfvoorzienend Off-Grid systeem.

Overige opties zijn restpartijen en zelfbouw-/installatie.


Contact:

Evert Vierhout

info@vierhoutengineering.nl

06-11087945Buiten dit project om zijn nog diverse andere technische opties op basis van deze processen, bio- & technologie, in een andere schaalgrootte, vormgeving en opbouw i.c.m. bijvoorbeeld tuinkassen.

Update: latest plan East-West Solar PV setup.

Because of longitude container placement to the south.Comments


bottom of page